SALAD
Nicoise (disebut niswaz) mendapat nama dari tempat asalnya iaitu Cote d'Azur di
kota Nice di Perancis. Ia juga dikenali sebagai Salade Niçoise atau insalata
nizzard.
Dikategorikan sebagai pembuka selera. Bahan-bahan untuk membuat salad ini adalah daun salad, tomato, kentang , kacang buncis rebus dan isi ikan tuna dalam tin dan ikan bilis jeruk. Bahan-bahan ini kemudian akan digaul bersama vinegrette.
Walaupun
begitu bahan-bahan yang digunakan serta asal usul makanan ini masih menjadi
kontroversi dan perdebatan ramai.
Menurut
sumber, George Balanchine yang merupakan seorang jurutari terkenal telah memberi
inspirasi penciptaan salad ini. Ia diperkenalkan ketika beliau membuat
pertunjukan di Monte Carlo. Tetapi ada sumber lain mengatakan salad ini berasal
dari kota Provence di Perancis.
sumber dari: azlirazali.blogspot.com
No comments:
Post a Comment