Sunday, 1 April 2012

fruit salad ibundo



Salam pagi khamis.

Bundo bersiaran dari kota kinabalu. Di sini jam 6 pagi dah cerah. Nasib baik subuh tak terlepas sebab tidur tak sedar diri penangan makan ikan bakar malam tadi.

Bundo tak masuk dapur sampai hari ahad tapi akan cuba selongkar menu apa yang belum bundo letak di sini.
Pagi ni bundo nak bagi satu resepi memang gerenti sedap terutamanya untuk memuaskan anak tekak semasa bulan ramadhan. Bundo kalau buat ni memang tak boleh simpan lama dalam peti ais.



Salad buah ni kalau boleh jangan guna buah-buah dalam tin sebab yang itu dah tak fresh. Gunakan buah fresh kerana ia lebih rangup dan berkhasiat. Pilihan buah adalah pilihan sendiri tetapi pilihlah yang sesuai untuk digunakan. Takkan nak masukkan durian pula. Habis lari salad.

Bundo gunakan:
1 biji buah pear
satu biji epal hijau
beberapa keping tembikai susu di potong dadu
beberapa keping cantaloup dipotong dadu (seakan-akan tembikai susu tetapi berwarna oren)
1 biji oren dibuang kulit dan dipotong ikut suka
15 biji buah anggur tanpa biji
2 cawan nata decoco perisa laici
beberapa biji laici dipotong 2

Gaulkan semua buah dalam mangkuk. Ketepikan.

Sos:
2 cawan whipping cream
3 sudu besar yogurt perisa asli
2 sudu besar susu pekat
1/2 cawan air dari nata decoco laici
hershey's chocolate syrup kalau suka. Yang ini optional. Tak bubuh tak mencacatkan rasa.

Pukul whipping cream sehingga pekat. Jangan sampai keras. Tambah yogurt, susu pekat dan sos nata decoco. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam buah-buahan. Gaul rata. Simpan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam. Kalau boleh letak dalam bekas yang ada tutup. Takut kalau ada orang yang buka peti ais dan ternampak salad tu, alamat selamat. Tak sempat nak nunggu satu jam.




Bila mahu makan, masukkan dalam mangkuk kecil dan hidang. Kalau suka syrup coklat, curahkan sedikit di atasnya.

Sekian.



sumber dari: resipiibundo.blogspot.com

No comments:

Post a Comment