Saturday 23 June 2012

salad itik keemasan






BAHAN-BAHAN:
Dada itik
garam
gula
serbuk cili
jus oren
halia
bawang putih
kulit kayu manis
biji lada hitam
kulit oren
sos tiram garam
buah laici
Lobak putih



CARA-CARA MEMASAK DADA ITIK:
Buang kulit
kemudian lumur dengan garam dan serbuk cili
letakkan dalam kuali sejuk dan hidupkan api, masak sehingga lemak keluar
terbalikkannya dan masak dalam oven 5 minit


CARA-CARA MEMASAK SOS:
masak gula untuk dibuat caramel
Kemudian tuang jus oren ke dalam caramel
masukkan halia, bawang putih, kulit kayu manis, biji lada hitam, kulit oren, sos tiram, garam.


CARA-CARA MENYEDIAKAN SALAD:
Buah laici dan oren digaulkan bersama jus oren.
campurkan sedikit minyak dan garam.
Potong nipis lobak putih dan celupkan dengan sos caramel.



sumber dari: ayie-fikri.blogspot.com

No comments:

Post a Comment