Saturday, 23 June 2012

salad ayam bersos mangga







Bahan-bahan
Perapan
500gm ayam-didadu
1/2 sudu minyak bijan
3 sudu madu
3sudu serbuk cili/paprika
2 sudu worchestershire sauce
1 sudu jus limau nipis
2 sudu minyak masak
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
Bahan lain
1 biji lada benggala-dadu
10biji baby tomato (atau 3 biji tomato besar)-dadu
1 cawan limau bali-leraikan

Sos mangga
1 biji mangga masak
1 cawan jus mangga
3 biji bawang merah cincang
1/4 cawan jus limau nipis
1/2 sudu daun parsly atau daun ketumbar-cincang
garam, lada putih secukup rasa
Cara membuat
Perap ayam dengan minyak bijan, madu,serbuk cili, garam, dan lada sulah sebentar kemudian panaskan minyak dan goreng dengan minyak sehingga masak.
Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan dan perisakan dengan garam dan lada putih.
Susun udang dan bahan lain dalam pinggan dan tabur sahaja sos atasnya.





sumber dari: azlirazali.blogspot.com

No comments:

Post a Comment