Bahan-bahan
Perapan
500gm ayam-didadu
1/2 sudu minyak
bijan
3 sudu madu
3sudu serbuk cili/paprika
2 sudu worchestershire sauce
3sudu serbuk cili/paprika
2 sudu worchestershire sauce
1 sudu jus limau
nipis
2 sudu minyak
masak
garam secukup
rasa
serbuk lada sulah/hitam
secukup rasa
Bahan
lain
1 biji lada
benggala-dadu
10biji baby tomato (atau 3
biji tomato besar)-dadu
1 cawan limau
bali-leraikan
Sos
mangga
1 biji mangga
masak
1 cawan jus
mangga
3 biji bawang merah
cincang
1/4 cawan jus limau
nipis
1/2 sudu daun parsly atau daun ketumbar-cincang
1/2 sudu daun parsly atau daun ketumbar-cincang
garam, lada putih secukup
rasa
Cara
membuat
Perap ayam dengan minyak bijan, madu,serbuk cili, garam, dan lada sulah sebentar kemudian panaskan minyak dan goreng dengan minyak sehingga masak.
Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan dan perisakan dengan garam dan lada putih.
Susun udang dan bahan lain dalam pinggan dan tabur sahaja sos atasnya.
sumber dari: azlirazali.blogspot.com
No comments:
Post a Comment