Selain dimakan begitu sahaja, limau bali boleh dijadikan salad atau kerabu. Ikutlah citarasa masing-masing nak gunakan bahan asasnya. Boleh guna ayam, sotong, udang ataupun ikan. Ikut resepi asal yang K.An tengok di TV, chef tu gunakan ayam. K.An tukarkan menggunakan ikan tilapia goreng. Bahan-bahan lain pun K.An campurkan ikut citarasa.... Nak tahu sedap atau tidak, cubalah sendiri.. memang tak rugi, InsyaAllah..
Bahan-bahan:
1 ekor ikan Tilapia Merah saiz sederhana -gaul dengan garam dan kunyit, goreng separa garing (Boleh gantikan ikan tilapia dengan ikan lain seperti ikan keli, ikan kembung atau kerisi)
200 gm isi Limau Bali dicerai-ceraikan sedikit
1 urat kacang panjang- dipotong kecil
3 ulas bawang merah dihiris nipis
5 tangkai cili api akar- ditumbuk halus (ikut citarasa pedas)
1 batang serai dihiris kecil dan ditumbuk halus juga
1 biji tomato- dihiris kecil atau didadu
1 biji limau nipis- perah jusnya
sedikit garam dan gula
Cara membuatnya:
1. Asingkan isi ikan daripada tulang dan carik kecil-kecil. Masukkan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan-bahan lain, kacang panjang, bawang merah, cili padi, tomato, serai dan limau bali. Perahkan limau nipis dan gaul sebati. Perasakan dengan garam dan gula. Gaul lagi dan sejukkan sebentar di dalam peti ais. (Jika limau sememangnya telah disejukkan, bolehlah dihidang terus bersama nasi dan lauk-pauk lain)
Untuk lauk sepadan, lauk-pauk ala Thai sungguh sesuai dihidang bersama sebab kerabu ni ikut selera Thai yang ada pedas, masam, manis dan rangup.
sumber dari: periuktanah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment