Masa dok edit gambar ni, di ingatan K.An kerabu ayam je... bila dah
selesai, jenguk semula resepi asal,..... alamak!!! rupanya, namanya Salad
Ayam Seleri.... ikutlah nak guna yang mana pun. Salad tu 'omputih' kata,
kerabu tu, Orang Melayu kata....
Bahan senang, sajian sihat, cara membuat pun saaangat mudah... Apa lagi,
cubalah resepi ni. Walaupun ringkas, tapi cukup membuka selera.
Resepi asal daripada sekumpulan Chef Hotel Allson Klana, Putra
Nilai, Negeri Sembilan. Disiarkan dalam Majalah Rasa Oktober 2009 Edisi Rumah Terbuka
Hari Raya... (ramai chefnya, tak tau siapa punya air tangan..
Bahan-bahan:
200 gm isi ayam- potong kecil dan rebus dalam sedikit air
**2 batang seleri
**2 helai daun limau purut
**1 labu bawang besar holland
**2 batang serai
**5 biji cili padi
semua bahan bertanda** dihiris halus
1 sudu makan pes tomyam- ikut citarasa
1/4 sudu teh lada sulah
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
Toskan isi ayam dan masukkan ke dalam mangkuk.
Campurkan bahan lain yang
telah dihiris dan tambahkan pes tomyam, lada sulah, garam dan gula.
Tambah sedikit air rebusan jika suka salad sedikit berkuah. Gaul rata dan sedia dihidang
sumber dari: periuktanah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment