Saturday 18 May 2013

somtam karangkraf



somtam



Waktu memasak : 5 minit
Saiz hidangan untuk : 4 orang

BAHAN-BAHAN:
  • 350gm betik muda | dihiris halus
  • 100gm kacang panjang }dihiris
  • 80gm tomato                    }dihiris
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi merah
  • 50gm kacang tanah goreng
  • 50gm udang kering | dikisar halus
  • 2 biji limau nipis | diambil jusnya
  • 1 sudu makan gula halus
  • 1 sudu makan kicap ikan Thai
 
 
CARA MEMASAK:
 
1. Tumbuk bawang putih bersama cili padi hingga hancur dan kemudian masukkan kacang panjang. Tumbuk lagi hingga halus.
2. Masukkan hirisan betik muda dan gaulkan rata.
3. Kemudian masukkan pula udang kering, kacang tanah, jus limau nipis serta gula. Gaulkan hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan hirisan tomato dan gaul rata.
5. Letakkan di dalam pinggan dan taburkan lebihan kacang tanah, udang kering dan juga cili merah.



sumber dari: rasa.karangkraf.com/resipi-menu/kerabu

No comments:

Post a Comment