Saturday, 18 May 2013

kerabu sotong karangkraf



KERABU SOTONG



Waktu memasak :   5 minit
Saiz hidangan untuk :  4 orang
 
 
BAHAN-BAHAN: 
 
  • ½ kg sotong | dipotong bulat dan direbus
  • Air rebusan sotong secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air limau nipis secukupnya

BAHAN-BAHAN ( DIHIRIS HALUS):
  • 4 batang serai
  • 2 batang bunga kantan
  • 5 biji bawang merah
  • 4 biji cili padi
  • Garam secukup

CARA MEMASAK:
 
1 Masukkan sotong ke dalam sebuah bekas.
2 Kemudian masukkan serai, bunga kantan, bawang merah, cili padi, air limau nipis, gula dan garam secukup rasa.
3 Selepas itu masukkan sedikit air rebusan sotong tadi. Gaulkan kesemuanya hingga sebati. Sedia dihidang.



sumber dari: rasa.karangkraf.com/resipi-menu

No comments:

Post a Comment