- 1 ekor udang kara
- 1 ekor sotong
- 100gram cili hijau
- 1 biji tomato
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji limau nipis
- 1 batang bunga kantan
- 2 batang serai
- Sedikit halia
Bahan-bahan:
- Potong sotong dan udang kara yang telah dibuang kulit
- Rebus sepit udang kara
- Tumbuk lada hitam hingga halus dan tambahkan sedikit halia
- Hiris bawang merah, bawang putih, tomato, cili, bunga kantan, serai dan halia
- Gaulkan lada hitam dan halia bersama udang kara dan sotong lalu digoreng sehingga separuh masak
- Gaulkan semua bahan bersama dan letak sedikit garam
- Perah sedikit limau nipis dan kerabu sedia untuk dihidangkan
Cara penyediaan:
sumber dari: astro.com.my/masterchef
No comments:
Post a Comment