Friday 19 October 2012

dandelion greens




Dandelion Greens atau nama saintifiknya Taraxacum officinale,adalah sayuran jenis harba tergolong dalam keluarga Asteraceae, nama santifik officinale bererti tanaman untuk sifat ubat,kerana Dandelion Greens itu adalah sayuran yang mempunyai rasa pahit

bukan sahaja daun dandelion greens boleh di buat salad dan sebagainya malah bunganya juga boleh di buat arak,di buat madu dan penambah rasa di dalam sayuran yang di goreng,manakala akarnya yang agak pahit boleh di panggang di jadikan minuman pengganti kopi dan tonik herba sebagai rawatan fungsi pencernaan dan tonik hati di Kanada akar dandelion greens di jadikan ubat yang telah di sahkan,dijual terutama sebagai diuretik. iaitu sejenis ramuan dari ekstrak akar dandelion greens yang boleh diminum untuk rawatan membersihkan darah,anemia, penyakit kuning, dan juga untuk gugup

di katakan kesan bahan kimia hepatoprotective yang diekstrak dari akar dandelion telah dilaporkan juga boleh mendatangkan kemabukan di United Kingdom sejenis minuman ringan Dandelion dan Burdock dijual di kedai sebagai minuman kesihatan.
Dandelion Greens mempunyai nilai gizi yang tinggi seperti vitamin A dan C, dan zat besi
di samping rendah kalori dan antioksida


sumber dari: mikohiro.blogspot.com

No comments:

Post a Comment