Saturday 23 June 2012

salad telur ala basha







Bahan-bahan :

Telur - rebus, belah dua
Salad Timun dan tomato - hiris nipis
Sos cili / tomato Mayonis

Caranya :

Susun salad, timun, tomato dan telur.
Tuangkan sos dan mayonis. 



 sumber dari: restoranbasha.blogspot.com

salad arab fatoush







Bahan-bahan:

6 helai daun salad - dihiris
1 biji tomato - dibuang biji dan didadu
1 biji timun - didadu
1 biji bawang besar putih - didadu
100 gm isi ayam - dipotong dadu & direbus

Untuk sos:

3 sudu minyak zaitun
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 sudu jus lemon
Garam, gula dan serbuk lada hitam - secukup rasa.

Cara menyediakan:

Letakkan semua bahan-bahan salad ke dalam mangkuk dan gaulkan sos salad hingga rata.
Seeloknya sos digaulkan bersama salad ketika hendak makan.




sumber dari: restoranbasha.blogspot.com

salad itik keemasan






BAHAN-BAHAN:
Dada itik
garam
gula
serbuk cili
jus oren
halia
bawang putih
kulit kayu manis
biji lada hitam
kulit oren
sos tiram garam
buah laici
Lobak putih



CARA-CARA MEMASAK DADA ITIK:
Buang kulit
kemudian lumur dengan garam dan serbuk cili
letakkan dalam kuali sejuk dan hidupkan api, masak sehingga lemak keluar
terbalikkannya dan masak dalam oven 5 minit


CARA-CARA MEMASAK SOS:
masak gula untuk dibuat caramel
Kemudian tuang jus oren ke dalam caramel
masukkan halia, bawang putih, kulit kayu manis, biji lada hitam, kulit oren, sos tiram, garam.


CARA-CARA MENYEDIAKAN SALAD:
Buah laici dan oren digaulkan bersama jus oren.
campurkan sedikit minyak dan garam.
Potong nipis lobak putih dan celupkan dengan sos caramel.



sumber dari: ayie-fikri.blogspot.com

salad kerang bersambal







Bahan-bahan:

1/2 kg isi kerang - yang telah direbus dan dibuang kulit
100 gm tauge
5 batang kacang panjang - potong kecil
2 batang serai - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang halus
1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
Bahan Sambal:
2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kerisik
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Sedikit asam jawa


Cara Menyediakan:

Celur seketika tauge dan kacang panjang.
Angkat dan tuskan.
Kemudian gaul sebati kesemua bahan celur dengan serai, bawang besar dan kerang, ketepikan.
Tumbuk kesemua bahan sambal untuk dijadikan sambal.
Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.
Hidangkan sambal dengan bahan lain.


sumber dari: sajionline.com.my

salad kentang sardin




recipe



Bahan-bahan:

 1 tin sardin dalam minyak Ayam Brand™
3 biji kentang sederhana, rebus
1 biji bawang besar
2 biji tomato sederhana
1 sudu teh minyak ( dari tin sardin )
4 daun salad
1 sudu teh mustard
1 sudu teh cuka
Garam dan lada hitam untuk rasa
Daun parsli

Bagaimana menyediakan salad kentang sardin:

Potongkan ketang, tomato dan bawang secara bulat. Untuk menyediakan sos salad, campurkan minyak sardin dengan mustard, garam dan lada.
Letakkan daun salad dan letakkan kentang, tomato, sardin dan bawang dalam mangkuk. Tuangkan sos salad keatasnya.




 sumber dari: ayam-brand.com.my

salad timun n tomato ala nannie







Salad timun yang dicampur dengan tomato dan bawang besar .
Salad ni simple saja tapi sangat sedap dan baik untuk kesihatan kita.
Salad dressing saya guna balsamic vinegar yang di campur dengan xtra virgin olive oil .
Salad ni sedap di makan dengan ayam grill.
Dressing
4 sudu minyak zaitun xtra virgin
4 sudu balsamic vinegar
1 bawang putih-diketuk
sedikit serbuk lada hitam
sedikit madu

* salad dressing ni sedap dimakan dengan apa saja salad.




sumber dari: resepisedap-nannie.blogspot.com

beans salad ala nannie





BAHAN-BAHAN :
200 grm kacang buncis-dicelur saja
1 biji jagung-direbus dan di parut/atau jagung kernel dalam tin
1 tin kidney bean/kacang merah dlm tin
2 tomato
*optional-salad ni akan jadi lagi sedap kalau kita dapat campurkan sekali kacang tanah rebus/steam yang biasa kita boleh beli di pasar malam . Tapi kalau tak ada pun tak pe...
DRESSING :
1/2 biji bwg - dicincang halus
1 biji cili merah- dicincang halus juga
salt/pepper/gula secukup rasa
2 sudu besar apple cider vinegar
8 sudu olive oil
gula
- Masukkan semua bahan dressing ni dalam bekas bertutup dan goncang supaya semua bahan menjadi sebati .

CARA MENYEDIAKAN SALAD :
Kacang buncis di buang hujungnya dan dicelur sekejap saja , jagung juga di rebus.
Buah tomato di potong kemudian masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan masukkan sekali kidney beans .
Bila nak makan salad ni baur lah di campur bersama dressing slaad yang sudah disediakan.
Kemudian gaul rata dressing supaya sekata.




sumber dari: resepisedap-nannie.blogspot.com

salad sayur ala mikahaziq





 
Resepi untuk salad sayur segar:
2 genggam besar salad rocket
1 biji buah pir di hiris halus
3 sdm kacang hazel yang disangar dan ditumbuk kasar
3 sdm keju feta yang didadu kecil
1 sdt gula pasir
(boleh tak letak kalau pir dah ranum atau anda suka pir yang rangup)
Dressing untuk salad sayur segar:
3 sdm minyak zaitun
1 sdm madu
1 sdm jus lemon
1 sdm kulit lemon yang dihiris halus
Cara-cara membuat salad sayur segar:
Campurkan salad rocket, hirisan pir dan kacang hazel, taburkan gula dan ketepikan.
Siapkan dressing.
Masukkan keju feta ke dalam salad dan tuangkan dressing di atas salad.
Simpan di dalam peti ais sehingga sedia untuk dihidangkan.




sumber dari: mikahaziq.blogspot.com

salad romaine bersos tomato







Bahan-bahan
1 paket daun salad Romaine
1/4 cawan parutan keju parmesan
Bahan-bahan sos
1 cawan tomato coulis/sos pasta
1 1/2 sudu english mustard
sedikit gula
sedikit garam
Cara membuat
Gaulkan bahan-bahan sos sehingga sebati. 
Seimbangkan rasa masam tomato gula dan garam.



 sumber dari: azlirazali.blogspot.com

salad ayam bersos mangga







Bahan-bahan
Perapan
500gm ayam-didadu
1/2 sudu minyak bijan
3 sudu madu
3sudu serbuk cili/paprika
2 sudu worchestershire sauce
1 sudu jus limau nipis
2 sudu minyak masak
garam secukup rasa
serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
Bahan lain
1 biji lada benggala-dadu
10biji baby tomato (atau 3 biji tomato besar)-dadu
1 cawan limau bali-leraikan

Sos mangga
1 biji mangga masak
1 cawan jus mangga
3 biji bawang merah cincang
1/4 cawan jus limau nipis
1/2 sudu daun parsly atau daun ketumbar-cincang
garam, lada putih secukup rasa
Cara membuat
Perap ayam dengan minyak bijan, madu,serbuk cili, garam, dan lada sulah sebentar kemudian panaskan minyak dan goreng dengan minyak sehingga masak.
Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan dan perisakan dengan garam dan lada putih.
Susun udang dan bahan lain dalam pinggan dan tabur sahaja sos atasnya.





sumber dari: azlirazali.blogspot.com

kerabu udang n kedondong







Bahan-bahan

500gm udang-rebus, buang kepala dan kulit
3 biji kedondong-hiris
5 sudu sos cili thai
2 biji jus limau kasturi
3 tangkai daun ketumbar-hiris
2 biji tomato-potong dadu
3 sudu sos ikan/sotong
4 biji cili padi-hiris
3 biji bawang kecil-hiris
Secukup rasa garam
Cara membuat
Campur semua bahan dan gaul sehingga sebati.




sumber dari: azlirazali.blogspot.com

salad sayur ala zawaniamirah







Cara2 nak menyediakan salad sayur ni tersangat la mudah.. Mula2 sekali..kita sediakan sayur2nya...
# Dua biji kentang dikupas dan dipotong dadu
# Dua biji cili benggala (sebiji warna merah dan hijau)
# Sayur brokoli hijau dan putih ...potong2kan supaya saiznya mudah untuk dimasukkan ke dalam mulut
# Lobak merah yang dihiris panjang2 (jangan terlalu nipis)
# Beberapa helai salad buah / iceberg salad (dipotong sederhana nipis)
dan jangan lupa sediakan juga bahan untuk sos salad..
# Sos mayonis putih (yang biasa) dan mayonis Thousand island..
 
Kaedahnya...
Mula2..kita rebus secara berasingan kentang, sayur brokoli dan lobak merah..
Untuk mengekalkan kerangupan sayur semasa dimakan..
selepas rebus.. terus masukkan sayur ke dalam air yang berisi ais..
Kemudian toskan...
Sayur salad dan cili yang telah dibasuh..
hendaklah ditoskan sepenenuhnya sehingga kering sebab kalau tak kering betul2 nanti akan menghasilkan air selepas digaul dengan mayonos.
Setelah semua sayur kering dan dipotong..
masukkan semua sayur ke dalam sebuah bekas yang besar
(tujuannya supaya mudah digaul nanti)
Masukkan sedikit kedua2 jenis mayonis dan gaul rata2.
Kalau rasa kureng.. tambahkan lagi mayonis tu..
Kalau nak rasa masam lagi..boleh tambahkan sedikit perahan jus oren atau jus lemon.
Kalau tak de..jus limau nipis pun boleh..
Pastu jangan lupa gaul ok..
Kemudian masukkan dalam peti sejuk sebelum makan.
Makan waktu sejuk2 lagi sodap...hehehe
 
Selamat Mencuba ye....




sumber dari: zawaniamirah.blogspot.com

salad ubi kentang ala saji



Image



BAHAN-BAHAN:

4 biji ubi kentang (potong, rebus dan buang kulit)
1 labu bawang besar (cincang)
30 gm daun bawang (potong halus)
1 liter mayones
CARA MENYEDIAKAN:

Gaulkan ubi kentang bersama bawang besar, daun bawang, sedikit garam dan mayones sehingga sebati.



sumber dari: sajionline.com.my

tomato rellenos



Tomato Rellenos



BAHAN-BAHAN:

120 gm tomato
40 gm ikan tuna
1 biji telur
30 gm kacang pis
60 gm mayonis
25 gm lobak
15 gm parseli
Garam
CARA MENYEDIAKAN:

1. Tomato hendaklah dibelah dua. Buangkan bijinya.
2. Gaulkan kesemua bahan tadi bersama mayonis, telur dan letakkan sedikit garam dan serbuk lada.
3. Setelah itu gaulkan sehingga sebati. Bahan ini hendaklah masukkan di bahagian tengah tomato, taburkan sedikit parseli yang telah dicincang halus. Kemudian bakar di dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu yang tinggi.



sumber dari: sajionline.com.my

salad irma



Salad Irma



BAHAN-BAHAN:

300 gm bunga kubis
100 gm kacang buncis
150 gm timun
100 gm asparagus
100 gm tomato (celur)
1/2 biji salad bulat
200 gm artichoke (dalam tin)
10 gm parseli
200 gm mayonis

CARA MENYEDIAKAN:

1. Artichoke dipotong dadu bersama timun yang telah dibuang biji.
2. Kacang buncis dan asparagus dipotong panjang 4 cm, bunga kubis dipotong kecil.
3. Kesemua sayuran ini dicelur dan dituskan.
4. Kemudian gaulkan dengan mayonis hingga rata dan disejukkan sebelum dihidang.
5. Hidangkan dengan daun salad bulat bersama tomato yang telah dicelur.




sumber dari: sajionline.com.my

salad ala saji n sos madu



Salad Bersama Sos Madu



BAHAN-BAHAN:
Salad campuran
50 gm hirisan dada ayam (bakar/goreng)
50 gm keju ceddar (potong dadu kecil)
5 ekor udang (goreng)
4 biji telur puyuh

BAHAN SOS:
4 ulas bawang merah (cincang halus)
3 cm halia (cincang halus)
Daun ketumbar (hiris halus)
1 batang serai (cincang halus)
1 susu besar minyak jagung
1 sudu kecil mentega cair
1/2 sudu besar madu
Garam dan lada secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
Sediakan sos terlebih dahulu.
Masukkan semua bahan-bahan untuk sos dan kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Salad campuran digaul bersama sos.
Campurkan dengan dada ayam, keju, udang dan telur puyuh.



sumber dari: sajionline.com.my

pecal jantung pisang



Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang - bersihkan, belah dua dan rebus hingga empuk
3 biji belimbing buluh - potong melintang
1/2 cawan ikan bilis
1/4 cawan kacang tanah
5 ulas bawang merah - tumbuk
1 sudu besar cili giling
Minyak secukupnya
Sedikit perahan limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:
Panaskan minyak, goreng ikan bilis dan kacang berasingan.
Angkat minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis bawang dan cili hingga garing.
Biarkan suam.
Gaul dengan hirisan jantung, kacang, ikan bilis, belimbing, garam, gula dan perahan limau kasturi.




sumber dari: sajionline.com.my

salad aneka n sos kismis




Untuk Salad:
1 biji timun
1 batang lobak merah
6 kelopak daun salad
1 batang seleri


Bahan-bahan Sos:
5 tangkai cili merah - dikerat-kerat
4 ulas bawang putih
200 gm kismis kuning
100 gm kismis hitam
1 sudu kecil herba oregano kering
2 sudu besar gula pasir
1/4 cawan cuka buah
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil bijan
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Menyediakan:
Panaskan minyak dan tumis cili merah, bawang putih, biji sawi dan bijan beberapa minit.
Asingkan.
Kisar bahan-bahan sos lain bersama bahan yang dimasak tadi dan juga dua cawan air.
Hidangkan sos bersama semua bahan salad yang sudah dibersihkan dan dipotong mengikut bentu yang disukai.
Anda juga boleh mencelur timun dan lobak merah sebentar jika suka.



sumber dari: sajionline.com.my

Thursday 21 June 2012

cylinder glass salad bowl



Artland Simplicity Cylinder 9″ Glass Salad Bowl




Sometimes it’s nice to keep things simple.
This Artland Simplicity Cylinder 9″ Glass Salad Bowl does just that. Perfect for serving a crisp and clean salad, the glass bowl lets the salad itself shine through.
With a nine-inch diameter, and a modern cylindrical shape, the salad bowl is well suited for a variety of occasions.
Any salad, at any time, will look great served from this sleek and simple bowl.



sumber dari: beyondthekitchensink.com

mango wood salad bowl



mango-wood-sustainable-salad-bowl



The mango tree bears fruit for about 40 years, and is then cut down by farmers to make room for new seedlings.
Many times, local artisans use the wood of these felled trees to carve one-of-a-kind pieces.
Mango wood has a diverse range of color in its grains, revealed best by carving and cutting pieces by hand.
And, because mango is the fastest growing hard wood used for furniture production, it is often less costly than other options.
The sale of these goods supports the local economies they come from and the sustainable production of the mango fruit.



sumber dari: greenbrideguide.com

stainless steel salad bowl




Stainless Steel Serving Bowls from Georg Jensen inspire some new design ideas



Stainless Steel Serving Bowls from Georg Jensen inspire some new design ideas

After designing Caravel salad bowl in the 1970s Henning Koppel now design the Caravel salad bowl. If you are interested in having this salad bowl, chek it out on georgjensen.com for a reasonable $295 US.
Instead of that bowl serving, we offer you also a product designed by Helle Damkjaer a Danish designer. It is a free flowing multi-purpose Bloom bowl, crafted in stainless steel. The fluid contours of a water lily becomes its inspiration. The Bloom bowl is affordable. Only with $210 in a 34o mm or $165 for the smaller size, 260mm. it is also available also in georgjensen.com.

inspired by the jungles of South East Asia, the leaf bowl comes to you. This leaf bowl brings also the organic theme. This stainless steel leaf bowl is sold as a set of 3 sizes or as individual pieces. We offer you $80 for the larger leaf bowl measures 230mm. or if you want to hold the three piece set in a small, medium, and large combination, we offer you a bargain at $170. To complete your perfect table setting, the JensenStore can be your kitchen design solution. Some new kitchen design ideas will magically come to you when you see its collections of complimentary flatware and cutlery. that is Stainless Steel Serving Bowls from Georg Jensen inspire some new design ideas from hote-ls.com



sumber dari: hotel-Is.com

acacia square salad platter



Acacia Square Salad Platter & Servers

High quality concave serving plate made from acacia hard wood sourced from sustainably managed forests.
Acacia wood is long lasting, hard wearing and has a beautiful grain.
This plate is perfect for serving heaps of fresh salad or as a table centrepiece.
Dimensions Plate 31cm x 31cm Servers 28cm
Hand wash only, not suitable for dishwashers.



sumber dari: servewell.co.uk

pc simply salad bowl





Last Friday I went to the annual President’s Choice Lawn & Garden event at the Toronto Botanical Garden. I look forward to this event every year because it’s a great way to preview all the exciting new plants that will be at my local Loblaws store. Plus you usually get to meet some of the growers who make the magic happen. Another bonus? You get to take home some of the fabulous new flowers, herbs and veggies that are on preview to try in your own garden. Since I’m moving sometime this summer, this year I was looking for things in containers that I can easily take with me.

The first thing that caught my eye was the Simply Salad Bowl. Filled with the most enticing-looking, fluffy salad greens, these bowls are such a handy concept whether you’re in an apartment building or steps from a backyard garden. You just snip what you need and it keeps growing back (they also need plenty of water). Mine is on my back steps and I’ve already made two huge, delicious salads from it! I predict that they’ll be selling out of these pretty quickly. I got the Alfresco Mix, but also available is a Global Gourmet bowl and a City Garden bowl. Bon appetit!



sumber dari: canadiangardening.com

acacia wood anvil salad bowl



Nambé Anvil Salad Bowl w/ Servers


If you liked the other pieces that blended acacia wood with the iron-finished alloy,wait until you get a look at this salad set.
It’s part rustic,part modern and really works with our classic pieces.
(It’s a favorite around the office!)




sumber dari: nambeblog.com

an elegant salad bowl



Sophie Conran's version



sumber dari: easyandelegantlife.com

rustic olive wood salad bowl



Rustic Olive Wood Salad Bowl

Our fabulous, olive wood salad bowl is beautiful yet practical.
Each bowl has a unique grain that makes for a fantastic table centrepiece.
These hand-made pieces are carved out of a single piece of wood so are rare as well as being unique, beautiful and durable.
All our olive wood products are finished with wax and oil.
All of our olive wood products are ethically produced.
Our products are made from the wood of trees which no longer produce fruit, and trees are continually being replanted to replace ones used to produce our products.




sumber dari: servewell.co.uk

bambu salad bowl





A lovely gift for the cook who likes to entertain, Bambu's handmade salad bowls are both practical and pleasing to the eye.
Smooth and organic in form, each bowl is reflective of the company's commitment to environmental protection and fair labor practices.


sumber dari: thedailygreen.com

large glass salad bowl





Tempered glass salad bowl by Duralex France.
Perfect for salads but also ideal for serving a variety of cold or hot foods, and for food mixing and preparation.
Impact and chip resistant, and safe in the microwave or dishwasher.


Classic Tempered Tableware by Duralex




sumber dari: le-tom.com




iron wood salad bowl






IronWood Gourmet Extra Large Wooden Salad Bowl 16" x8"

  • Acacia wood, environmentally friendly, exceptionally strong hardwood
  • This handcrafted product will last for generations as the wood appears to change color and luster.
  • Measures 16" wide and 8" deep
  • Hand Wash Only
  • Individual serving bowls sold separately, measuring 7" x3", salad hands also sold separately
  • Perfect for Dinner Parties or just Backyard BBQ 


sumber dari: kitchenemporium.com

salad salmon ala dian






Bahan:150 g daging ikan salmon
150 g brokoli, lepaskan kuntumnya, rebus sebentar
Saus,aduk rata:
2 sdm yoghurt tawar
75 g egg tofu, haluskan
1 sdt air jeruk nipis
1 sdt mustard pasta
1/2 sdt merica bubuk
1 sdt gula pasir
1 sdt garam

Cara membuat:

  • Taburi ikan salmon dengan sedikit merica dan garam hingga rata.
  • Panggang atau kukus hingga matang. Angkat, suwir-suwir kasar. Sisihkan.
  • Aduk brokoli dan dalmon dengan Saus hingga rata.
  • Sajikan segera.
Untuk 4 orang 




sumber dari: diananjarprobowo.blogspot.com

Sunday 17 June 2012

5 cara buat salad segar




Salad, salah satu makanan sehat untuk tubuh



Ada lima tips bermanfaat yang bisa digunakan untuk membuat salad segar, seperti dilansir laman epicurus.

Saus
Komposisi pembuatan salad yang enak adalah selalu gunakan satu sendok cuka atau lemon sebagai pengganti tiga sendok minyak. Kalau ingin menambah rasa, bisa menambahkan asam, garam, gula, madu, atau sirup maple.

Dressing
Kunci salad yang segar, tabur, masukkan, dan cicipi. Ulangi terus sampai sayuran menyatu dengan baik.

Bawang
Bawang mempunyai rasa manis dan ringan, tapi bawang merah dan putih bila digigit mempunyai rasa yang kuat.

Campuran
Salad mempunyai berbagai macam tekstur dan rasa, termasuk rasa renyah, lembut, keriting, halus, manis, dan sedikit pahit. Beri daun kemangi, daun peterseli, atau daun mint, tambahan ini akan memperkaya rasa salad Anda.

Penyobekan
Agar salad selalu segar, sebaiknya sayuran dirobek agar tidak terlalu susah dalam mengolahnya. Kalau inghin berkreasi, bisa juga dengan mengiris sayuran tersebut seperti yang dilakukan orang Prancis dengan sebutan chiffonade.

tips salad jadi sedap







Salad buah dan sayur kaya akan kandungan vitamin dan mineral, serta bisa dibuat rendah lemak dan kaya serat. Daun hijau serta buah dan sayuran berwarna kuning tua adalah sumber vitamin C.
Sayuran dan buah lain mengandung vitamin C, asam folat, besi, magnesium. Lakukan tip berikut untuk membuat salad yang benar-benar sehat.
1. Hati-Hati Dengan Dressing
Salad tidak lagi rendah lemak bila dikonsumsi dengan dressing terlalu banyak. Dressing dapat menambah 100 kalori per sendok makan. Sementara salad tanpa dressing hanya mengandung 25 kalori per setengah cangkir sajian. Ambil dressing secukupnya karena jika terlalu banyak juga dapat mengubah cita rasa sayuran.
2. Basuh Sayuran Hijau Sebelum Disimpan
Bersihkan sayuran dengan air krean yang mengalir. Keringkan dan simpan dalam kantong plastik di dalam lemari es supaya salad segar ketika dimakan.
3. Jangan Potong Dengan Pisau
Untuk sayuran berdaun hijaum potong sayuran degan tangan. Jangan gunakan pisau karena akan menyebabkan sayuran berwarna kecoklatan.
4. Jangan Dimasak Terlalu Lama
Ada beberapa jenis sayuran yang dimasak terlebih dahulu, misalnya jagung manis dan kembang kol.
5. Rendam Apel Dalam Jus (Air) Lemon
Apel, pisang, dan pir selalu berubah menjadi kecoklataan tak lama setelah dipotong. Rendam potongan buah-buahan itu dalam jus (air) lemon supaya terlihat tetap cantik dalam waktu lama.


sumber dari: kasihlestari.org

mix fruit salad ala bu irma






Bahan (untuk 3 porsi) :
  • 1 buah jeruk sunkist
  • 1oo gr strawberry
  • 1 buah apel hijau, potong-potong
  • 1 buah apel merah, potong-potong
  • 100 gr mayonaise
  • 50 gr susu kental manis
  • 50 gr keju parut
Cara Membuat :
  • Campurkan mayonaise dan susu kental manis, aduk rata.
  • Masukkan buah-buahan ke dalam mangkuk, lalu tuangkan mayonaise, aduk kembali hingga rata.
  • Dinginkan sejenak di lemari es.
  • Sajikan dengan taburan keju parut
Kandungan gizi :
  • Kalori 348 kal
  • Protein 11,4 gr
  • Lemak 10,2 gr
  • Karbohidrat 41,9 gr


sumber dari: hidupsehat.co.in

cara membuat salad super nikmat


Cara Membuat Salad Super Nikmat


Bersihkan dan keringkan sayuran
Cara terbaik membuat salad adalah singkirkan salad spinner (alat untuk meniriskan sayuran) Anda. Gunakan trik ini: isi sebuah baskom dengan air dingin, masukkan sayuran-sayuran untuk salad, lalu cuci hingga bersih. Angkat sayuran dari air lalu cuci kembali hingga air tidak lagi keruh. Tiriskan sayuran hingga tidak ada lagi air sebab kondisi sayuran lembap akan membuat campurannya dengan dressing salad tidak sempurna.

Rendam air panas

Setelah dibersihkan, siapkan sayuran dalam wadah saji. Kini giliran Anda siapkan saus dressing salad. Bila Anda menggunakan dressing salad dalam kemasan dan telah disimpan dalam lemari es, rendam dahulu kemasan saus dalam wadah berisi air panas. Ketika telah sama dengan suhu ruangan, maka saus siap digunakan. Campurkan segera agar sayuran tidak layu.

Tempatkan bahan rentan di bagian atas


Tempatkan bahan makanan untuk salad, seperti irisan alpukat dan telur rebus, di bagian atas salad. Jika harus dicampurkan, bahan-bahan ini cenderung mudah ‘rusak’.



sumber dari: ping.forumkami.net

sayur yang baik untuk salad





1. BrokoliSayuran ini adalah sumber terbaik untuk serat dan kalsium. Selain melancarkan pencernaan, serat juga bermanfaat mengikat air dalam tubuh. Buatlah salad dari brokoli yang dimasak setengah matang, dengan dressing dari minyak wijen dan taburan kacang mede.


2. Kubis/ Kol
Kubis kaya akan antioksidan dan vitamin C. Saturan ini juga meningkatkan sistem daya tahan tubuh. Konsumsi kubis dengan cara ditumis untuk menjaga nutrisinya.


3. Kembang Kol
Salah satu sayuran yang mengandung banyak air, juga sumber vitamin C yang mampu melawan kanker. Kembang kol bisa dimakan mentah atau dikukus sebentar agar manfaatanti oksidannya bisa didapat secara maksimal.


4. Selada
Selada hanya mengandung kalori 60-70, selain itu juga menempati salah satu daftar tertinggi sebagai sayuran untuk diet. Beberapa jenis selada bahkan merupakan sumber vitmain B, folic acid dan zat besi yang membantu mengatur kadar gula darah.


5. BayamDaun hijau bertekstur lembut ini kaya akan zat besi, folic acid dan vitamin K. Bayam juga mengandung beta karoten dan vitamin C, phytochemical lutein yang mencegah mata rabun karena faktor usia.


6. BeetrootSayuran sejenis lobak ini kaya potassium, folic acid, anti oksidan dan campuran sulfur yang bisa menyembuhkan pencernaan bermasalah. Daunnya mengandung vitamin C lebih banyak dari jeruk dan banyak kalsium.


sumber dari: maridimari.blogspot.com

chicken caesar salad







Bahan :
- Minyak zaitun
- Garam dan lada secukupnya
- 1 ons dada ayam fillet
- 1 sdm cuka putih
- 2 butir telur
- Sayuran untuk caesar salad, jumlah sesuai selera : selada, daging asap dan crouton.
- Parmesan, untuk hiasan

Cara membuat :
1. Panaskan wajan dengan api sedang, olesi dengan sedikit minyak zaitun.
2. Masak dada ayam fillet selama 6 menit setiap sisi sampai warna keemasan.
3. Iris ayam, tempatkan dalam piring saji bersama sayuran untuk caesar salad. Aduk perlahan. Sisihkan.
3. Didihkan air yang sudah diberi cuka dalam panci.
4. Buat pusaran cepat dalam air dengan sendok kayu, sebelum pusaran hilang, masukkan 1 butir telur kedalamnya dengan hati-hati jangan sampai kuning telur pecah. Masak selama 4 menit.
5. Tambahkan poached egg diatasnya, taburi dengan parmesan, garam dan lada. Sajikan selagi ayam hangat,



sumber dari: steakpastaburger.wordpress.com

salad sayuran saus yogurt




















Deskripsi Singkat
Di saat cuaca yang begitu panasnya, rasanya kita ingin sekali menyantap sesuatu yang segar dan dapat mengurangi rasa panas yang kita rasakan. Nah, saat ini akan ada resep untuk membuat Salad Sayuran Saus Yogurt. Cita rasa salad yang asam segar dapat juga menetralkan makanan yang berlemak sehingga sehat untuk dikonsumsi. Agar salad lebih sehat lagi, gunakan bahan sayuran dan ganti sebagian mayonaise dengan yoghurt tawar.
 
Bahan
Bahan salad:
- 100 gr wortel, rebus, potong dadu
- 100 gr kacang polong
- 100 gr jagung manis pipilan, rebus, tiriskan
- 100 gr daging asap, goreng sebentar, potong-potong
- 60 gr timun, buang biji, potong dadu kecil
- 60 gr bawang bombay, cincang kasar

Saus:
- 100 gr yoghurt tawar/plain yoghurt
- 60 gr mayonaise
- 1 sdm air jeruk lemon/nipis
- ½ sdm susu kental manis putih
 
Proses Pembuatan
Cara Membuat:
1. Saus: Campur mayonaise dengan yoghurt, air jeruk lemon dan susu kental manis. Aduk rata. Dinginkan di dalam kulkas.
2. Campur semua bahan salad, aduk rata. Dinginkan di dalam kulkas.
3. Sesaat sebelum disajikan. Tuang campuran saus ke dalam bahan salad. Aduk rata. Tuang ke dalam pinggan saji. Hidangkan.

Untuk 8 Porsi
Tips: Agar salad tidak berair, campur saus dengan bahan salad sesaat sebelum disajikan.


sumber dari: perutgendut.com

salad kapri manis





Untuk yang sedang berdiet atau ingin menambah stamina tubuh, salad kapri yang kaya vitamin C ini bisa Anda nikmati sepuas hati. Taburan daging asap membuat rasanya makin sedap dan saus yang ringan, asam segar membuat cita rasanya sangat menggugah selera.

Bahan:
  • 10 lembar lettuce, sobek kasar
  • 100 g kapri manis, bersihkan, rebus sebentar, tiriskan
  • 50 g ayam asap/daging asap/kalkun asap, potong-potong, sangrai
Saus, aduk rata:
  • 75 ml kecap Jepang
  • 2 sdm minyak salad
  • 2 sdm air jeruk nipis/lemon
  • 1/2 sdt bawang Bombay parut halus
  • 1/2 sdt bawang putih parut halus
  • 1/2 sdt merica bubuk
Cara membuat:
  1. Atur sayuran dalam mangkuk saji.
  2. Simpan dalam lemari es hingga agak dingin.
  3. Saat akan disajikan, siram dan aduk dengan Sausnya.
  4. Sajikan segera.
 
Untuk 4 porsi
 
 
sumber dari: kulinerkita.multiply.com